Tiedote -
GlobalConnect sai valmiiksi Nordic Wave -hankkeen 1. vaiheen Ruotsissa – lisää toimintavarmuutta Pohjoismaissa
GlobalConnectin johtaman, EU:n rahoittaman Nordic Wave -hankkeen ensimmäinen vaihe on nyt saatu päätökseen. Aloite vahvistaa Pohjoismaiden digitaalista infrastruktuuria parantamalla nykyisiä kuituverkkoja. Hanke parantaa Pohjois- ja Keski-Euroopan välistä häiriönsietokykyä ja suurkapasiteettista tiedonsiirtoa.
GlobalConnect on saanut päätökseen Nordic Wave -hankkeen ensimmäisen vaiheen, joka kattaa Tukholman ja Luulajan välisen osuuden. Yhteys tarjoaa nyt kapasiteettia jopa 27 terabittiä sekunnissa hyödyntämällä nykyistä kuiturunkoverkkoa. 27 terabittiä sekunnissa vastaa miljoonien samanaikaisten teräväpiirtovideopuheluiden tukemista ilman viivettä. Kyseessä on merkittävä virstanpylväs alueen yhteyksien vahvistamisessa. Investoinnin arvo on 650 000 euroa, ja sitä rahoittaa Euroopan unionin Verkkojen Eurooppa -väline (CEF).
”Onnistuimme tekemään merkittävän digitaalisen parannustyön hyödyntämällä nykyistä verkkoa. Tästä hyötyvät niin ympäristö kuin alueen asukkaatkin, kun uusia kaivuutöitä ei tarvita”, GlobalConnectin Senior Vice President Pär Jansson kertoo:
”Paremmat yhteydet hyödyttävät yrityksiä, kuntia ja julkista sektoria ja tukevat samalla alueen kahdenvälisiä puolustuspyrkimyksiä.”
Mikä on Nordic Wave?
Nordic Wave on hanke, jonka tarkoituksena on luoda vankka ja suurikapasiteettinen tietoliikenneverkko Pohjois-Ruotsista Saksaan ja Norjaan. Se integroituu GlobalConnectin laajempaan verkkoon. Hanke tukee alueen kasvavaa roolia vihreän energian, kehittyneen teollisuuden ja kriittisten resurssien keskuksena.
Nordic Wave -hankkeessa verkkoa päivitetään DWDM-tekniikalla (Dense Wavelength-Division Multiplexing). Tämän ansiosta kapasiteettia voidaan lisätä nykyisillä kuitulinjoilla lähettämällä useita datasignaaleja eri valon aallonpituuksilla samanaikaisesti, mikä nostaa nopeuksia jopa 400 Gbps:iin – ilman palvelukatkoksia.
Suuntaa nopeudesta antaa se, että 400 Gbps on tarpeeksi nopea suoratoistamaan yli 100 000 ultra-HD (4K) -elokuvaa samanaikaisesti tai siirtämään koko kannettavan tietokoneen tiedot alle sekunnissa.
Hanke on jaettu kolmeen vaiheeseen:
•Tukholmasta Luulajaan (valmis)
•Luulaja-Narvik
•Sundsvallista Trondheimiin
Koko hankkeen on määrä valmistua vuoden 2026 puoliväliin mennessä.
EU:n tuki ja strateginen merkitys
Euroopan unionin CEF Digital -ohjelman osarahoittama Nordic Wave -hanke vastaa EU:n kestävän kehityksen, innovoinnin ja digitaalisen muutoksen tavoitteita. Rahoitus korostaa digitaalisen infrastruktuurin parantamisen strategista merkitystä Pohjoismaissa.
Mitä seuraavaksi? Pohjoismaiden yhteyksien laajentaminen
Kun vaihe 1 on saatu päätökseen, painopiste siirtyy Luulajan ja Narvikin sekä Sundsvallin ja Trondheimin välisiin osuuksiin. Laajennukset vahvistavat Pohjoismaiden digitaalista infrastruktuuria entisestään, edistävät uusia taloudellisia mahdollisuuksia ja vahvistavat Pohjoismaiden asemaa johtavana digitaalisen innovaation toimijana.
”Pidämme huolta alueemme infrastruktuurin kestävyyden tulevaisuudesta, jotta se pystyy vastaamaan kasvavaan datan kysyntään. Nordic Wave on ratkaiseva askel yhteyksien vahvistamisessa, ei vain yritysten ja julkisten palvelujen vaan koko yhteiskunnan näkökulmasta. Digitalisaation kiihtyessä tarvitsemme verkon, joka pystyy käsittelemään kasvavia tietovirtoja turvallisesti ja tehokkaasti. Hankkeessa on kyse pitkän aikavälin kestävyyden rakentamisesta ja sen varmistamisesta, että Pohjoismaat pysyvät digitaalisen innovoinnin ja talouskasvun eturintamassa”, Pär Jansson sanoo.
Kategoriat
GlobalConnect on yksi Pohjois-Euroopan johtavista digitaalisen infrastruktuurin ja tietoliikenteen tarjoajista. Yhtiön kautta kulkee noin puolet kaikesta Pohjoismaiden dataliikenteestä. Konserni toimittaa kuitu kotiin -palveluja 800 000 kuluttajalle ja päästä päähän -yhteysratkaisuja 30 000 yritykselle sen 235 000 kilometriä ulottuvan kuituverkon kautta Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa, Saksassa ja Suomessa. GlobalConnect työllistää noin 2 000 henkilöä, ja sen liikevaihto vuonna 2022 oli 673,1 miljoonaa euroa.